Flera bilder på Sandbergs



Det är Margit, den äldsta med fastighet i Edeby 2010, som med sina fotoalbum delgivit oss både fotografiska bilder och andra minnesbilder från 1900-talet. Visserligen flyttade hon till Stockholm och gifte sig och fick barn, men hon har hela tiden haft kontakt med byn. Det var ofta mycket folk på gården. Familjen hyrde ut till sommargäster. Dessutom bodde chaufförer och konduktörer hos dem då ändhållplatsen för busstrafiken var vid Lundins affär i närheten.
Det var Bror Kvist från Uppsala och Standwert från Norrtälje som startade busstrafiken mellan Norrtälje och Edeby. Kvists bosatte sig i Hagtorp ett par hundra meter söderut vid landsvägen. En bror till Bror, Elof, var fast anställd chaufför och Brors son Sigge var konduktör.
På mellersta bilden nedan ser vi en chaufför Karlsson tillsammans med Sigge som var av lite festligare natur. På trappan sitter Sandbergs Ada som var dövstum. Elof var också en "spelevinker" som kanske gjorde det lite mera uppsluppet i byn. På högra bilden ser vi honom med den 11 år äldre Edvin och dennes systrar, May (Elin) och Linnea. Elof gifte sig med Nanny f. Björklund och fick sönerna Lasse och Hasse på 30-talet där de bodde i Hagtorp.






































Margit har berättat om Albert som var Sandbergs behjälplig med allehanda sysslor på gården. Det var ju vanligt att man hade drängar och pigor, men Albert var ingen dräng i den bemärkelsen. Han anlitades vid potatisplockning, höskörd osv. men han var särskilt duktig på att slå med lie. Han bodde ensam längre söderut utmed landsvägen, i en stuga nedanför nuvarande Rigelius vita hus. Stugan finns inte längre kvar. Albert var åskrädd och ville inte gå hem vid åskväder utan fick ligga på höskullen hos Sandbergs eftersom han dessutom hade loppor. I sin ungdom hade Albert varit till sjöss, tror Margit.
Anna-Lisa Rigelius meddelar att Albert hette Eriksson och hans mor Johanna. Albert hade haft polio som barn och var därför inte så stark. Hos Anna-Lisas familj hjälpte han till med vedhuggning och skottade snö vintertid.
Alberts syster Ingeborg gifte sig 1906 med Emil Nilsson i Fjäll. De fick bl.a sonen Eskil som gifte sig med Ella och som spelade dragspel och var uppskattad underhållare på otaliga fester och danser. Hans sonson Henrik (Rubens och Irenes son) håller denna tradition vid liv numera med egen orkester. I boken "Om Fjäll" finns mycket att läsa om släkten Nilsson, som dessutom var tongivande i samband med Roslagens Sjöfartsminnesförenings bildande och utveckling.